Asim Bari – Top 10 bruidsfotograaf

Ceremony-4a

Hindoestaanse bruiloften

In de afgelopen jaren heb ik heel wat Hindoestaanse bruiloften gefotografeerd. Voor mij een groot feest om te doen, want er gebeurt altijd ontzettend veel. Volop kans dus voor mij om mooie plaatjes te schieten!

Wat als eerste opvalt bij het huwelijk in het Hindoeïsme is de grote variatie tussen bruiloften. Er is niet één ritueel dat altijd gevolgd wordt; dit is afhankelijk van de culturele en regionale achtergrond van het bruidspaar en de interpertatie van de pandit (priester). Toch zijn er wel veel vaste elementen die altijd terugkomen. Opvallend, vergeleken met andere culturen, is de hoeveelheid verschillende feesten die gevierd worden: de verloving, de ondertrouw (tilak), het hennafeest (mehndi), het ‘afscheidsfeest’ (bhatwaan), het Hindoe-huwelijk zelf (vivaah) en de rituelen daarna, zoals het afscheid en de aankomst in het huis van de bruidegom. Deze vinden soms plaats met een paar dagen tussenpauze, zodat een volledige Hindoestaanse bruiloft wel een week kan duren. Vaak ben ik zowel bij de mehndi, bhatwaan als vivaah aanwezig als trouwfotograaf, zodat ik ruime gelegenheid heb om mooie foto’s te maken van deze kleurrijke, feestelijke gelegenheden. Daarnaast kiezen veel bruidsparen voor een apart burgerlijk huwelijk, een pre- of after-weddingshoot of een honeymoonshoot. Zo bouw ik vaak een nauwe band op met het bruidspaar en de familie, zodat ik als fotograaf op de bruiloft alert ben op de belangrijkste momenten en ik een intieme bruidsreportage kan samenstellen.

Hindoestaanse bruiloft: de mehndi

De mehndi is ook wel bekend als het hennafeest. Hierbij wordt de bruid, in het gezelschap van vrouwelijke familieleden en vriendinnen, versierd met henna. Ook de vrouwelijke familieleden van de bruidegom zijn hierbij aanwezig en worden met henna versierd.

Ook vindt hierbij al een ritueel plaats, de mat korwa. De vrouwen graven op een schone plaats bij het water een beetje aarde op; daarvan worden zeven balletjes gemaakt. De aarde staat symbool voor vruchtbaarheid: men hoopt dat het huwelijk net zo vruchtbaar zal zijn als de aarde. De balletjes worden later, tijdens het huwelijksritueel, opnieuw gebruikt.

Het Hindoe-huwelijk: de bhatwaan

Dit feest vieren de bruid (dulhien of dulhan) en de bruidegom (dulha) apart van elkaar; ze voeren verschillende rituelen uit en vieren feest met hun familie. Overigens kiezen sommige bruidsparen er tegenwoordig voor om deze dag wel samen te vieren, waarbij ze tussen elk ritueel weer bij elkaar komen. De familie speelt een belangrijke rol in de gehele Hindoestaanse bruiloft, met vaste rollen voor de verschillende familieleden.

De dag begint met een offerdienst in de ochtend, waarbij er wordt gewezen op de verplichtingen die de man en vrouw in hun huwelijk hebben tegenover elkaar.

Vervolgens smeren de getrouwde vrouwen de dulha en dulhien in met hardie (kurkuma), gemengd met olie. De familie en vrienden pakken met kleine bosjes gras wat van het hardie-papje op. Daarmee stippen ze specifieke plekken op het lichaam aan.

Ondertussen wordt de manro (ook wel maroh of mandap genoemd) opgesteld. Dit is de huwelijkstent, waar de volgende dag de voltrekking van het huwelijk zal plaatsvinden. Traditioneel gebeurde dit in het huis van de bruid, maar tegenwoordig natuurlijk vaak in een feestzaal.

Belangrijk is ook de lawa bhoedje (lawa bhunjna). ’s Avonds wordt padi (ongepelde rijst) gepoft, zodat er lawa ontstaat. De lawa van de bruid wordt de volgende dag vermengd met die van de bruidegom en wordt dan gebruikt bij de huwelijksvoltrekking.

Bhatwaan betekent ‘dag van de bhat’ (gekookte rijst). Dit maakt dus een belangrijk deel uit van de maaltijd die ‘s avonds wordt genuttigd.

Tegenwoordig volgt aan het einde van de dag vaak een groot feest, voor iedere familie apart of met beide families samen. Hierbij kan iedereen uiteraard genieten van Hindoestaanse muziek, dansen, heerlijk eten en mooie outfits!